Kansızlık:Kanda kırmızı kan hücreleri yani alyuvarlar bulunur. Bu kan hücrelerini oksijen taşınmasını ve kan hücrelerinin kırmızı olması sağlayan hemoglobin bulunur. Bu hemoglobinin kanda bulunması gerekenin altında olmasıyla kansızlık ortaya çıkar

Gün boyunca iş yapmadan yoruluyorsanız halsizlik varsa kansızlık sorunuyla karsı karsıya kalmış olabilirsiniz. Baş dönmesi çabuk yorulma nefes darlığı çarpıntı saç dökülmesi görülebilecek belirtiler arasındadır.

Kansızlığın yol açtığı sorunlar ise;
 Hamileler Düşük kilolu bebek doğurma riski erken doğum riski, Bebek ölümleri ile karşı karşıya gelebilirler. Çocuklarda ise; daha sık hastalanma, çabuk yorulma ,dikkat dağılması görülür. Yetişkinlerde sürekli yorgunluk hissi vardır. Üşüme fazlasıyla olur. Hastalıklar daha sık görülür.

Kansızlık için alınabilecek önlemler:

Demir bakımından zengin yeşil yapraklı sebzeler balık, kırmızı et ,barbunya yeşil mercimek, soya fasulyesi, bezelye, kabak çekirdeği tüketerek demir eksiliğini engelleyebilirsiniz. Demir takviyesinin yanında C vitamini tüketimine de özen göstermelisiniz. Brokoli portakal, sivri biber, greyfurt  gibi besinleri tüketebilirsiniz.
 İhtiyaçtan fazla demir alımının vücutta karaciğeri pankreası ve kalbi olumsuz etkileyeceğini unutmayın.