Hamilelikte yaşanan tiroid sorunları bebekte zeka geriliğine ve gelişim bozukluğuna neden olduğundan tedavisine dikkat etmek gerekiyor.

Çoğumuzun tiroidimiz nasıl çalışıyor diye gidip kontrol ettirmek aklına gelmez. Tiroid hormonu aslında vücudumuzda önemli bir yerdedir. Tiroid hormonlarının metabolizmayı düzenlediği üreme fonksiyonu ve zeka dahil olmak üzere pek çok konuda rol üstleniyor. Önceden tiroid hastalığı olan anne adayının hamileliğinde dikkat etmesi gerekmektedir.Çünkü anne ve bebeğin sağlını etkileyebilir.Düşük tehlikesinin yanı sıra bebekte zeka geriliğine de neden olabilir.

Hamile kalan bir kadınının tiroidi yavaş çalışıyorsa bu durum hamilelik boyunca tedavi edilmiyorsa bebekte gelişim ve zeka ile ilgili sorunlar saptanır.Fazla çalıştığında ise erken doğum ve düşük olabilir. Tiroid hormonu hamile öncesinde normal değer gösterirken hamilelikte bu değer değişebilir.O yüzden hamileliğin ilk ayında tiroid hormonlarını ölçtürmesi gerekiyor.Bunlar TSH, Serbest T3,Serbest T4, anti-TPO ve anti-tiroglobulin antikorlarıdır. Ailesinde tiroid hastalığı,şeker hastalığı,guatr olanlarda tiroid hastalığı riski daha fazladır.
Hamilelikte iyot eksikliği

Hamilelikte tedavisinde kadın doğum uzmanı le iç hastalıkları uzmanıyla birlikte hareket etmelidir.İlaç alımında dikkat edilmelidir.